måndag 27 maj 2013

Tio stycken tankeställare

1. Sänkt metabolism. När man minskar kaloriintaget och går ner i vikt sjunker också metabolismen och det blir svårare att gå ner i vikt.

2. Om snabbmatskedjor. Deras strategi är att finnas tillgänglig överallt så att så stor del av befolkningen kan äta hos dem minst 1 gång per dag.

3. Stillasittande arbeten. Det är bara att inse att vi inte lever något "lilla huset på prärien-liv" längre. Vi förbrukar inte stora mängder energi på att jaga, hugga ved och bruka jorden. Vi sitter framför våra datorer och har fordon dom transporterar oss.

4. Hushållssysslor. Allt vi behöver göra i hemmet har blivit lättare och lättare. Vi klagar ofta på att vi har så lite tid men tack vare alla nya maskiner sparar vi mycket tid och energi. Tvättmaskiner, diskmaskiner, datorer mm. De sakerna är bara i hemmet tänk på allt annat som är så enkelt att genomföra tack vare ny teknik och som minskar vår dagliga energiförbrukning.

5. Halv- och helfabrikat. Som nämnts Ivan brukade människan jaga för sin föda eller åtminstone tillaga den. Idag kan man gå in i vilken matvaruaffär som helst och frossa i sockerrik, kolhydratrik mat och mat med tomma kalorier. Sanningen är att det är lättare att få tag på dessa produkter än vanlig frukt. Helt galet!

6. Portionstorlekar. De flesta snabbmatsmåltiderna innehåller mer än 1000 kalorier. Många lunchrestauranger konkurrerar med fantastiskt stora portioner. Bufféer blir allt populärare och dessa gör det inte lättare för oss att hålla igen.

7. Daglig motion. Även om du springer på löpbandet varje dag så förbränner du inte tillräckligt många kalorier för att balansera upp energiintaget från en genomsnittlig kost. I Sverige ligger vi relativt bra till i förhållande till andra västerländsks länder men problemen ökar lavinartat. Så dra ner på energin!

8. Löpsedeldieter är skadliga. De flesta dieter som man kan läsa om på löpsedlarna vilka utlovar orimlig viktminskning på kort tid hjälper till med en sak, viktminskning. Detta genom att göra dig av med vätska och muskler. På så sätt kan man gå ner 5-10 kg väldigt snabbt. Problemet är att man lägger på sig dem lika snabbt och som oftast även några ytterligare kg. Och ärligt talat vem vill gå ner i muskler..?!

9. Fettceller flerdubblar sig permanent. Det är tyvärr så att om man en gång lagt på sig övervikt så har fettcellerna förökat sig och blivit större. När man sedan går ner något i vikt vill kroppen återupphålla homeostasen (jämvikten hos organismen) och fettcellerna vill växa igen.

10. Genetiska faktorer. Vissa personer är mer benägna att lägga på sig fler fettceller på grund av sina genetiska förutsättningar. På grund av detta kan även vissa andra till synes äta vad som helst och fortfarande se hälsosamma ut medan andra blir extremt överviktiga.

Detta är något att fundera över.
Äter vi mer energi än vad vi gör av med blir vi överviktiga, så enkelt är det. Dra ner på energiintaget.
Vi lever inte som vi gjorde förr och kan då inte äta som vi gjorde då.

Tankeställare....


LoveYourSelf


(KroppsNytt)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar