Som ni nog vet är ju kakao känt för sin höga halt antioxidanter. Man mäter antioxidanter med en enhet som kallas ORAC-värde (högre värde desto bättre). För att jämföra värdet ligger kakaopulver på över 80 000 och ett annat nyttigt livsmedel som exempel broccoli ligger på 1 360, vilket är en stor skillnad.
Ett regelbundet intag av kakao i ren form kan sänka risken för cancer, diabetes, hjärtsjukdom samt stroke med upp till 90 procent, det är för att Kakao innehåller ämnet flavonoid som kallas epicatechin. Epicatechin finns även i te, vin, frukt och tranbär. Den bittra smaken kommer från det ämnet.
Jag läste för ett tag sen i en *artikel där det stod att epicatechin har en
dokumenterat antioxidativ effekt med sådana hälsovinster att
det borde klassas som ett essentiellt ämne (nödvändigt) som
våra kroppar behöver dagligen - på samma sätt som vitaminer.
Andra hälsosamma ämnen som finns i choklad är bl.a.
Teobromin och koffein: som är uppiggande och har visat sig öka enegiförbrukningen och frisättning av fett från fettcellerna = möjliggör en större fettförbränning
Kakaosmör: Som innehåller hjärtvänliga oljor och svårsmält fett, som bland annat mättar bra
Växtämnen som bla Antocyaniner, katechiner: som stärker ditt immunförsvar
Och Tryptophan: Som gör dig glad.
Men för den sakens skull ska man inte proppa i sig massa mjölkchoklad eftersom det innehåller väldigt lite kakao och mycket kalorier.
Det bästa alternativet är så klart rå kakao/rå kakaopulver för det är alla nyttigheter bevarade.
Så lite rå kakaopulver i yoghurten eller gröten till frukost slår helt enkelt inte fel.
Klart man kan Lyxa till det med några rutor choklad ibland, då med fördel mörk choklad :)
* återkommer när jag hittad vilken artikel det var.
LoveYourSelf
Var hittar man rå cacao.
SvaraRaderaDet finns i vissa hälsokost butiker och går att beställas på nätet, det är bara att googla rå kakao så får du fram sidförslag. Jag köpte min på en saluhall, så kolla om du har en saluhall i närheten.
SvaraRaderaTack, ska kolla.
SvaraRadera