måndag 19 augusti 2013

Ofullständiga proteiner jämfört med fullständiga

Tips för en hälsosam livsstil: Ofullständiga proteiner jämfört med fullständiga
Protein är en viktig del av en kost för att få balanserad näring. Det utför många viktiga funktioner som att bygga mager kroppsvävnad och skapa matsmältningsenzymer. Alla proteiner är dock inte lika. Det finns fullständiga och ofullständiga proteiner, vilka hittas i olika livsmedelskällor. Nästan alla fullständiga livsmedel innehåller proteiner. Vissa innehåller mer aminosyror än andra och vissa innehåller alla de aminosyror som behövs för en optimal kost. Måltider som kombinerar olika proteiner kan tillhandahålla alla de essentiella aminosyror som kanske saknas i en särskild källa.
Fullständiga proteiner
Ett fullständigt protein innehåller en tillräcklig mängd av alla essentiella aminosyror som ska ingå i en kost. Ett fullständigt protein får inte sakna en endaste essentiell aminosyra om det ska kallas för fullständigt.
Följande livsmedel är exempel på fullständiga proteiner:
  • Kött
  • Fisk
  • Fågel
  • Ost
  • Ägg
  • Yoghurt
  • Mjölk
Ofullständiga proteiner
Ett ofullständigt protein är alla proteiner som saknar en eller flera essentiella aminosyror i rätt proportioner.
Följande livsmedel är exempel på ofullständiga proteiner:
  • Spannmål
  • Nötter
  • Bönor
  • Frön
  • Ärtor
  • Majs
Kombinera ofullständiga proteiner för att skapa fullständiga proteiner
Genom att kombinera livsmedel från två eller flera ofullständiga proteiner kan du skapa ett fullständigt protein. När de äts tillsammans vid samma måltid ger du din kropp alla de essentiella aminosyror som den behöver.
Genom att lära dig vilka livsmedel som kompletterar varandra kan du skapa en perfekt balanserad måltid med rätt proportioner proteiner. Detta säkerställer att din kropp får alla essentiella aminosyror den behöver för optimala kroppsfunktioner.


Källa: fitday.com

Hoppas inlägget kan hjälpa att förstå vad protein är.

LoveYourSelf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar