söndag 6 oktober 2013

17 GI-tips som gör gott för hälsan

Här är några tips på hälsosamma livsmedel med lågt GI som är bra för en hälsosam livstil. Man behöver inte gå på diet (jag tror inte på dieter) för att leva hälsosamt och gå ner i vikt/hålla vikt. Tänk bara på vad och hur mycket du stoppar i dig, rör på dig och återhämtar dig.

1. Pumpafrön är gott och nyttigt. Det mättar bra, har lågt GI och innehåller bl.a. Zink som stärker immunförsvaret. Gott att strö över salladen, gröten, yoghurten.

2. Äppelcidervinäger sänker GI-värdet på maten. Super gott att ha som dressing på salladen.

3. Kakao är en fantastisk antioxidantkälla. Välj alltid choklad med minst 70% kakao och håll dig till högst två bitar per dag. Jag använder rå kakaopulver till gröten, pannkakorna och/eller kvargen dagligen.

4. Koffein ökar frisöttningen av fettsyror i blodet och kan öka fettförbränningen om du rör på dig. Så ta en kopp kaffe innan träningen.

5. God sömn (minst 7 timmar) hjälper dig att hålla blodsockret i schak och minska sötsuget.

6. Nötter är nyttigt och och gott. Men kom ihåg att äta med måtta - maximalt 1 näve om dagen.

7. Protein är det energigivande näringsämne som mättar mest i förhållande till sitt energiinnehåll. Det ökar också förbränningen eftersom det stimulerar hormonet glukagon.

8. Undvik fruktos som tillsatt sötningsmedel. Levern kan bara bryta ner en begränsad mängd och överskottet omvandlas sabba till fett.

9. Stevia, råsocker och honung är bland det bästa naturliga sötningsmedel du kan välja.

10. Skillnaden i GI-värde mellan vanlig pasta och fullkornspasta är marginel. Det är snarare mängden som avgör, ungefär 1 dl kokt är bra. Frågan är bara vilken sort du mår bäst av.

11. Quinoa är ett bra vegetariskt kolhydratsalternativ som innehåller fullvärdigt protein. Byt ut pasta eller ris mot quinoa ibland.

12. Bönor är ett nyttigt kolhydratalternativ med lägre GI än pasta och ris. Bäst är om du kokar bönor själv, bönor på burk har något högre GI. Ett tips är att koka en större mängd bönor som du sedan kan frysa in. Enkelt att ta fram när du vill ha.

13. Vildris är inte "ris"  i dess traditionella bemärkelse utan ett frö som har ett lägre GI än vanligt ris. Samma sak gäller för bovete som också är ett frö.

14. Couscous är inte så nyttigt som många tror. Det är inget annat än krossat vete med högt GI 

15. Av brödalternativ är osötat fullkornsbröd med hela korn, och osötat surdegsbröd på råg de bästa alternativen. En del "mörka bröd" får sin mörka färg från sirap. Ta för vana att alltid läsa innehållsförteckningen. Helst ska bröd inte innehålla vete, socker eller sirap.

16. Surdeg sänker GI-värdet.

17. Styrketräning är bra för ökad förbränning. Ökad muskelmassa är enda sättet att öka kroppens basala förbränning. Mer muskelmassa = högre förbränning.










LoveYourSelf



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar