fredag 13 september 2013

11 livsmedel som får dig iform

Vi alla vet väll vid det här laget att så kallade quickfix-program och extremdieter inte är något som är direkt positivt för vår hälsa. Kanske tappar vi vikt snabbt, även i muskelmassa vilket vi inte vill tappa (mer muskler= större grundomsättning), och så fort vi börja äta "vanligt" igen går vi upp lika mycket och lite till pga att vi har stört vår ämnesomsättning. Ligger vi på för stor kaloriunderskott under en längre tid växlar ämnesomsättningen ner.

Ät istället mat som är bra för dig och kan hjälpa dig mot ett hälsosammare kropp. Femton att välja vad du har på tallriken kan du hjälpa kroppen att bränna fett, bygga muskler och förbättra din insulinbalans så att överflödiga kalorier går åt som energi, istället för att lägga sig i depåer och lagras som fett.
Du kommer ha mer energi och ork till att köra hårt på träningen och på så sätt förbränna mer under och efter dina träningspass. Ett mycket hälsosammare sätt att komma iform.




11 livsmedel som hjälper dig att komma iform:

1. Kyckling

För att få en tonad och slank kropp behöver du äta mycket magert protein. Kyckling och kalkon är exempel på magert protein. Protein. Hjälper dig att prestera på träningen, ett effektivt sätt att forma kroppen är att äta mer protein och skära ner på kolhydrater.
Sikta på att äta magert protein av fågel åtminstone 2-3 gånger i vecken. Räkna ca 120g som en portion. Ät inte skinnet (fett).


2. Grönt te

Vill du boosta din förbränning så kan du dricka 4-5 koppar grönt te om dagen, i kombination med träning. Det finns forskning som säger att det kan hjälpa dig att bli av med det envisa fettet kring midjan och magen.
Grönt te innehåller antioxidanter som visats kunna höja ämnesomsättningen och därmed gör det lättare att bränna överflödigt fett. Det verkar även som att grönt te har förmågan att reglera blodsockernivån, det innebär att du lättare kommer kunna slå dig fri från sötsug och cravings.


3. Lax

Du bör äta fet fisk minst 3 gånger i vecka . Omega-3-fettsyror boostar fettförbränningen, reglerar insulinproduktionen (så kroppen lagrar mindre fett) och höjer ämnesomsättningen. Det hjälper dig också till en hy med mer lyster.
Det finns forskning  som tagit fram bevis för att regelbunden motion i kombination med ett intag av fiskleveroljekapslar gör att kroppen gör sig av med 1,6 kg rent fett på 12 veckor. (Tänk på att alla är olika och motionerar olika så räkna inte med att tappa 1,6 kg fett på 12 veckor pga den forskningen, TÄNK istället att det kan hjälpa dig att förbränna fett).
Välj till exempel lax, makrill eller sardiner som innehåller bra med proteiner och hjälper dig prestera på träningen. (På burk funkar också) Ät fet fisk ca 2-3 gånger i veckan.


4. Chiafrön 

Chiafrön innehåller massvis med proteiner, mineraler och antioxidanter, ett riktigt superfrö. Du kan strö över chiafrö över salladen, baka med, mixa ner i smoothie och har du svårt att hantera ditt sötsug kan du tillsätta lite chiafrön i gröten/keso /kvargen/yoghurten på morgonen, så håller du dig mättare längre. Chiafrön är fiberrika, fibrer hjälper till att hålla tarmarna i form och främja matsmältningen.


5. Körsbär

Körsbär är fullpackade med antioxidanter och innehåller väldigt lite kalorier. 1 portion ( ca 2 dl ) körsbär höjer antioxidantnivån i kroppen så pass mycket att det kan bidra till mindre risk för inflammationer, mindre bukett och snabbare viktnedgång (enligt experter vid University of Michigan). 
De innehåller även rikligt med nyttiga och lättlösliga fibrer.
Ät en handfull bär om dagen, exempelvis med keso som ett mellanmål.


6. Ägg

Ny forskning visar att de aminosyror som finns i ägg höjer fettförbränningen, och bidrar till att bygga muskelmassa. Proteinrika livsmedel som ägg bidrar också till att stabilisera blodsockernivåerna och förbättra produktionen av "fettförbränningshormonet" glukagon. 
Ägg är också packade med B-vitaminer som är nödvändiga för att kroppen ska kunna bränna fett.
Äggvitan innehåller mindre fett än gulan, men fortfarande mycket protein, tillsätt gärna en extra äggvita till din omelett för mer protein utan att öka förmycket på fettet.


7. Keso

(Jag älskar keso!!)
Genom att äta mejeriprodukter med mindre fett regelbundet kan du höja din fettförbränning med upp till 70%. Forskare tror att det har att göra med att kalcium  bryter ner fettceller och sänker kortisolnivån i kroppen. Räkna en portion på ca 125g, perfekt med bär till. Välj gärna mini-varianten så håller du nere fett- och kaloriintaget.
Forskare rekommenderar att du dagligen får i dig protein och kalcium via mjölkprodukter, det finns laktosfria alternativ.


8. Alger och kelp

Alger är fulla med naturliga vitaminer, mineraler och spårämnen. Sätt fart på din ämnesomsättning genom att tillsätta alger i sallader och soppor. Alger är särskilt rika på selen och jod, därför är de bra för en balanserad sköldkörtelfunktion, som i sin tur är avgörande för att du ska kunna förbränna fett och ha en normal ämnesomsättning.
Kelpnudlar (gjorda på kelpalger) är perfekt om du försöker skära ner på kolhydrater men har ett sug efter tex pasta. De är kalorisnåla och nästan helt kolhydratfria, 115g kelpnudlar innehåller 1g kolhydrater och totalt 6 kalorier. Jag vill ändå slå ett slag för att vi ska få i oss kolhydrater varje dag, viktigt bränsle för vår kropps funktioner, men någon måltid är att föreslå (enligt mina erfarenheter)


9. Grönkål

Grönkål är väldigt kalorisnål men däremot fullpackad med näringsämnen, framförallt C-vitamin som behövs för hudens kollagenproduktion.Grönkål innehåller också mycket lättlösliga fibrer.
Försök att äta minst en näve mörkgröna bladgrönsaker per dag.


10. Äppelcidervinäger

Att skvätta över lite äppelcidervinäger över salladen kan motverka en uppblåst mage. Äppelcidervinäger är vätskedrivande och kan hjälpa dig att undvika uppsvälldhet, och ny forskning visar även att den är blodsockerbalanserande och kan fungera för att stoppa sötsug.
1-2 msk vid lunch respektive middag är optimalt för att du ska märka av dess positiva effekter. Perfekt som dressing på salladen (i love it) eller tillsätt i matlagning.

11. Hallon

Bär kan boosta förbränningen och hallon är det bär som främst har visats ha fettförbränningen egenskaper. Forskare menar att förbränningen kan öka med hela 30% under träningen om du äter hallonketon (det ämne som ger hallonet dess goda smak och doft). En näve hallon (100g är lagom för att öka frisättningen av fett från cellerna) innan ett träningspass kan öka fettförbränningen med 30%. 
Ät gärna hallon till frukostgröten eller mellanmålet.


Tänk på att frisättning av fett från cellerna inte innebär att man förbränner fett, man måste aktivera sig och då lättare kunna bränna fett. Fettfrisättning och fettförbränning = inte samma sak. (Fettfrisättning underlättar förbränningen)


Det finns många fler livsmedel med hälsobefrämjande effekter, som exempelvis kaffe men fler får jag skriva om en annan gång.

Hoppas du kan få nytta av detta inlägg och att det kan hjälpa dig på vägen mot en hälsosammare kropp och livsstil.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar